Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi

3. Uluslararası Balkan Çalışmaları Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Düzenlendi

07.09.2023

Üniversitemiz Ziraat Bankası Kütüphanesi’nde gerçekleşen kongreye; Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, 29’uncu TBMM  Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Murat KAZANCI, Maria Terasa Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Kongre Başkanı Prof. Dr. Büjamin Bela, Balkan Araştırmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba ABDULA, İlmi Araştırmalar  Derneği Başkanı Prof. Dr. Taha EĞRİ, üniversite yönetimimiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Balkan Çalışmaları Vakfı’nın düzenlediği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı(YTB), Uluslararası Balkan Üniversitesi ve İlmi Etüdler Derneği tarafından desteklenen “3. Balkan Çalışmaları Kongresi” 1 – 2 Eylül tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.

İlki 2021’de Üsküp/Kuzey Makedonya'da, ikincisi 2022’de Tiran Arnavutluk'ta gerçekleşen Balkan Çalışmaları Kongresi’nin üçüncüsü 11 farklı ülkeden 49 araştırmacı ve tarihçinin katılımıyla Üniversitemizde  gerçekleşti.

Kongre, 1 Eylül Cuma günü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih SARIOĞLU’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Bu derece önemli bir kongreye Üniversitemizin ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih SARIOĞLU, kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, katılımcılara iyi temennilerde bulundu. Rektör Yardımcımız Fatih SARIOĞLU’nun  açılış konuşmalarının ardından Siyasal Bilgiler Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk BAL’ın moderatörlüğünde Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Prof. Dr. Mehmet HACİSALİHOĞLU, Dr. Mehmet Uğur EKİNCİ’nin katıldığı “Cumhuriyet’in 100. yılında Balkan İlişkileri” konulu açılış paneli gerçekleşti.

Panelde Balkanların; Roma dönemi, Osmanlı dönemi, Sosyalist dönem ve Kapitalist dönem gibi her dönemde çok istisnai bir örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, konuşmasına şöyle devam etti: “Balkanlar, 21. yüzyıl dünyasında dünyanın keşfetmesi gereken keşfedebileceğiniz çok istisnai çok özel bir bölge. Balkanları anlayabilmek bana göre 21. Yüzyılı kurtarmaya yetecek. Örneğin Roma dönemi, Bizans dönemi, Osmanlı dönemi, sosyalist dönem, kapitalist dönem ne ederseniz deyin, Balkanlar bizatihi her dönemde kendi özelinde geniş coğrafya parçası olarak çok istisnai bir örneklik teşkil etmiş. Balkanlar çok milletli bir coğrafyadır, nüfus hareketlerinin aktığı bir bölgedir. Aynı zamanda ulaşım hatlarının üzerindedir. Bir yönü ile maliyetlerin sıfıra inebileceği, kaynakların bir anda maksimilize edileceği çok istisnai bir bölgedir. Balkanları ayakta tutacak mekanizma nedir? Onun cevabını bulursak veya bulma derdinde olursak her ne üretirsek üretelim, makale, kitap bütün gündemlerimiz ama özellikle Balkanlar’da yaşayan insanlar için cevap üretirsek gündemi yakalarız diye düşünüyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’in konuşmalarının ardından “Cumhuriyet’in 100. yılında Balkan İlişkileri”  konulu açılış paneli, soru cevap bölümü ile sona erdi.  Panelin sonunda  Balkan Araştırmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba ABDULA tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’e ve diğer panelistlere günün anlam ve önemine dair  hediye takdim edildi.

2 Eylül Cumartesi günü ise kongrede farklı konuları ele alan oturumlar gerçekleştirildi ve 11 farklı ülkeden 49 araştırmacı ve tarihçi tarafından Ziraat Bankası Kütüphanemizin 3 ayrı konferans salonunda eş zamanlı 12 oturum gerçekleştirildi.

29’uncu TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Onur Konuşmacısı olarak 3. Balkan Çalışmaları Kongresi’ne katıldı.

Böyle bir toplantıda bulunmanın kendisi memnun ettiğini belirten Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, sözlerine şöyle devam etti: “Balkanların, Türkiye  açısından, Avrupa açısından çok büyük bir önemi var. Bu şimdi değil 100 yüzlerce yıl öncesine gitsek de  bu böyle. Osmanlı Devleti’nin, Balkan Devletlerinden biri olduğunu belirtmemiz gerekir. Balkanlarda da önemli şehirler Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Bu anlamdan bakarsak bizim balkanlar da çok eski bir tarihimizin olduğu da belirtmemiz gerekir. Balkanlar da Türkiye Cumhuriyeti’nin balkan ülkeleriyle olan ilişkisi dünyadaki herhangi bir balkan ülkesinin ilişkisi ile nitelendirilemez. O açıdan tarihi temellerimiz var, ortak kültürümüz var.  Ayrıca bizim toplumsal olarak ilişkilerimiz var, bunu her zaman gerek resmi gerek resmi olmayan ziyaretlerimde söylüyorum. Bugün İstanbul Medeniyet Üniversitesinin böylesine bir kongreye ev sahipliği yapmasından dolayı da ayrıca memnuniyetlerimi belirtmek isterim.” dedi.

Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, konuşmalarının ardından araştırmacılar ile kısa bir sohbet gerçekleştirdikten sonra Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’İ makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK ve 29’uncu TBMM Başkanı Prof. Dr.  Mustafa ŞENTOP, Ziraat Bankası Kütüphanemizi ve B Blok merkezi derslik binamızı gezdi.