Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi

Üniversitemizde Yüzüncü Yılında Cumhuriyetin Politik Psikolojisi Sempozyumu Gerçekleşti

05.06.2023

Üniversitemizde, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile “Yüzüncü Yılında Cumhuriyetin Politik Psikolojisi Sempozyumu”nun ilk günü  gerçekleşti.

5 Haziran 2023 tarihinde ilk günü Üniversitemiz ev sahipliğinde Ziraat Bankası Kütüphanemizde gerçekleşen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Alkan, üniversite yönetimimiz, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Genç ve politik psikoloji alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar katıldı. Aynı zamanda sempozyuma, ülkenin farklı üniversitelerinden ve disiplinlerden katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

İlk konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Alkan kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında yüz yıl öncesinden bugüne Politik Psikoloji’yi değerlendiren Prof. Dr. Alkan,  siyasetten ekonomiye, sanattan edebiyata, tarihten sosyolojiye, kültürel çalışmalardan teknolojiye, iletişimden teolojiye uzanan geniş bir çerçevede geni bir değerlendirmede bulundu.

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Alkan’ın konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik gerçekleştirilen sempozyuma dair bir konuşma gerçekleştirdi. Küreselliğin bir sürükleyicilik içerisinde olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik sözlerine şöyle devam etti: “ Bu sempozyumdan beklentim, akademinin kendi gündemini yeniden belirlemesine bir zemine vesile olmasıdır. Esas uzmanların söz sahibi olduğu, sözlerin etkilerinin ortaya çıktığı ve geleceği o anlamda şekillendirme de esas olan zeminin ortaya çıkmasıdır. Türkiye’nin bu anlamda çok güçlü bir alt yapısı var. 208’i bulan üniversitecilik, 8 milyon öğrenci ve 200 bine varan akademisyenleriyle dün, bugün ve yarın ilişkisinde çok geniş bir ufukta söyleyebileceği çok söz var. İstanbul gibi bir coğrafyada iki üniversitenin iş birliğinde birinci gün burada oturumların olduğu ikinci gün oturumlarının ise İstanbul Üniversitesinde olacak böylesi bir yapıda ev sahipliği yapmakta onur duyuyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in konuşmalarının ardından açılış konuşması yapan Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, 1923 yılından itibaren bugüne kadar süregelen Türkiye Cumhuriyet’inde “politik psikolojisi” ni değerlendiren Prof. Dr. Çolak, siyasetten ekonomiye, sanattan edebiyata, tarihten sosyolojiye, kültürel çalışmalardan teknolojiye, iletişimden teolojiye uzanan geniş bir çerçevede “politik psikoloji” literatürüne atıfla bulunarak kapsamlı bir  değerlendirme yaptı.

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın açılış konuşmalarının ardından gün içerisinde çeşitli oturumlar gerçekleşmeye devam etti. Sempozyum kapsamında, alanında uzman konuşmacılar çeşitli oturumlar düzenledi ve Cumhuriyetin politik psikolojisi üzerine çeşitli konuları ele aldı. Konuşmacılar, Cumhuriyet dönemi ideolojik yaklaşımların psikolojik etkilerini, toplumsal hafızanın politik düşünceler ve davranışlar üzerindeki rolünü, siyasetin psikolojik boyutlarını ele aldı.